Hoe belangrijk Wapenveld is in haar boeken.

Het is onmogelijk om alle boeken van Annie Oosterbroek-Dutschen op te noemen. Toch willen we enkele boeken noemen die zich hoofdzakelijk afspelen in de IJsselstreek c.q. Wapenveld en omgeving.

Kerk en pastorie, lagestraat 7 geheel rechts op de fotoHoewel in geen enkel boek de plaats Wapenveld bij naam wordt genoemd, kunnen we dat herleiden uit de uitgebreide omschrijvingen die zij geeft van de omgeving (de dijk langs de IJssel, Kloosterbos, de groteweg, de kanaaldijk enz.) en de dorpskern (de kerk, pastorie. postkantoor. station, kruidenier).

Ook gebeurtenissen en tragedies uit haar jeugdjaren die zich in deze omgeving afspeelden, beschrijft ze in diverse boeken. Thema´s zoals eenzaamheid. behoefte aan moederliefde en geborgenheid, zoektocht naar geluk, komen in haar boeken aan de orde.

In een van haar lezingen stelt ze het zo: "Als je een streek goed kent, de mensen probeert te doorgronden, de sfeer proeft die dat eigene heeft, dan heeft het een grote bekoring dat te beschrijven, tenminste voor mij". 

Kerk en pastorie, lagestraat 7 geheel rechts